Scheepsliften route

Varen langs de scheepsliften route is meer dan een bezoek aan deze imposante kunstwerken. Tijdens deze vaarvakantie tussen Brugge en Ronquiere stoppen we ook op verschillende interessante plaatsen.

We varen met barge Johanna op rivieren en kanalen, elk met hun eigen type sluizen. Onderweg bezoeken we historische steden en prachtige kastelen. De tocht is vol afwisseling en voert ons o.a. tussen de velden van de Scheldevallei en de cementindustrie van Antoing. Bewonder de nieuwe “Pont des Trous” en vaar over de kanaalbrug van Sart boven de N55.

We wisselen het varen tussen natuur en sluizen ook af met interessante bezoeken aan Gent, Oudenaarde, Doornik en Beloeil. Elk heeft zijn eigen bezienswaardigheden, zoals het begijnhof, kathedraal, kasteel of gewoon flaneren door de winkelstraten. Er is zeker voor elk wat wils op deze sluizen en scheepsliften route.

 Sluizen en scheepsliften route vol afwisseling...

Op al onze cruises kan je kiezen wat je wil doen en welke plaatsen je wenst te bezoeken. Hieronder staan slechts enkele mogelijkheden.

Brugge, Venetië van het Noorden

Bezoek historisch Brugge met zijn rijk verleden. Een boottochtje op de reien is een prima start voor deze vaarvakantie en geeft je een ander zicht op de stad. Van boven op het belfort overzie je de oude stadspoorten en de vesten, de markt en burg met het gotische stadhuis, en zoveel meer. Daal eens af tussen de fundamenten van de verdwenen Sint Donaaskerk. Of bezoek het kantmuseum en de prachtige Jeruzalemkerk.

Gent, lakenhandel aan de Schelde

Zoek vertier op de Vrijdagmarkt en de Graslei. Proef de “Gentse neuzen” of bezoek het dreupelkotje voor een lekkere borrel. Het Gravensteen kan je misschien bekoren met zijn middeleeuwse geheimen? Of bezoek je liever een van de leuke restaurantjes in het Patershol? Gent biedt ook een rijke keuze aan kunst: van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck in de Sint Baafskathedraal tot hedendaagse kunst in het SMAK.

Oudenaarde met zijn woelig verleden

We varen de Schelde op, ooit de grens tussen Frankrijk en het Heilig Roomse Rijk, richting Oudenaarde. Na de sluis meren we aan in het centrum van de stad. In het stadhuis in Brabantse laatgotiek is nu een tentoonstelling van historische wandtapijtkunst en zilverwerk. Het Begijnhof nodigt uit tot een moment van rust. Wielerfanaten bezoeken hier vast en zeker het bezoekerscentrum van de Ronde van Vlaanderen. In Ename vinden we het archeologisch museum en archeopark met restanten van een burcht en abdij.

Doornik, stad van Clovis

Doornik was tot 507 onder Clovis I de hoofdstad van het Frankische rijk, het begin van het latere Frankrijk.  Hierna werd het de hoofdplaats van het eerste bisdom Vlaanderen. Net als Oudenaarde was het in de 15de eeuw een centrum voor laken en wandtapijten. Nu kun je er gezellig flaneren langs de Scheldeboorden tot onder de middeleeuwse Pont des Trous. Een bewegwijzerde route start op de markt en brengt je op alle interessante plaatsen in de stad met als hoogtepunt de volledig gerestaureerde kathedraal Notre-Dame.

Blaton, op een steenworp van Beloeil

Blaton ligt op het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes en is nu deel van de gemeente Bernissart. Het museum van de Iguanodons ligt op amper 3km. Het is ook heerlijk fietsen langs het 22km kanaal Blaton-Ath met zijn 21 handbediende sluisjes. Na 9km kun je ook kiezen om het kasteel van Beloeil te bezoen, het Belgische Versailles. Op de archeosite van Aubechies-Beloeil zie je reconstructies uit het neolithicum tot de Romeinse tijd (5000 tot 300 voor Christus).

Strepy-Thieu, scheepsliften oud en nieuw

Na de sluizen met draaideuren en guillotinedeuren naderen we het doel van onze reis: de scheepslift van Strepy-Thieu. Deze lift overbrugt een hoogteveschil van  73m waar gedurende 100 jaar 4 hydraulische liften voor nodig waren. Fietsend langs het oude kanaal kun je deze historische scheepsliften nog bewonderen. Ze worden soms nog gebruikt voor pleziervaart. Bezoek zeker ook de nieuwe lift met boven de machinekamer met de reusachtige wielen en motoren.

Ronquieres met zijn hellend vlak

Onze sluizen en scheepsliften route voert ons verder richting Brussel. In Ronquières brengt het hellend vlak ons over 1432m terug 68m lager. Breng indien de tijd het toelaat een bezoek aan de loopbrug boven het hellend vlak en de controletoren met een 360° uitzicht. Bij mooi weer zie je het atomium en de Leeuw van Waterlo.

Afhankelijk van de planning kan de reis ook in omgekeerde richting verlopen.

Contacteer ons met je cruise wensen en verlangens. We sturen jezo snel mogelijk een oferte en beschikbaarheid.
Klik op de knop hiernaast en vul het formulier in: