Varen door de Westhoek

De Westhoek is veel meer dan de vele herinneringen en gedenktekens van de eerste Wereldoorlog. De streek zit gevangen tussen de kust met zijn duinenrij en de West-Vlaamse heuvels, tussen Brugge-Oostende en de Franse grens. 

Ook voor de fijnproevers is dit een luilekkerland. Veurne is bekend voor zijn potjesvlees en babelutten. Wie kent niet het abdijbier van Westvleteren? Jules Destrooper bakt hier zijn wereldbekende lukken. En als we in Nieuwpoort zijn, dan moet je zeker de dagverse noordzeegarnalen proeven.

Het varen door de Westhoek is ook ideaal te combineren met fietsen: Volg het schip langs het jaagpad, of maak een tochtje over de Kemmelberg tot in Belle (Bailleul) net over de Franse grens. Dit alles en nog veel meer kun je beleven op een vaarvakantie met barge Johanna. Lees verder…

 Westhoek tour vol verrassende pareltjes...

Op al onze cruises kan je kiezen wat je wil doen en welke plaatsen je wenst te bezoeken. Hieronder staan slechts enkele mogelijkheden.

Brugge, aan de rand van de polders

Eerst varen we langs de vesten van het mooie Brugge met zijn historische poorten en windmolens. Na 9 bewegende bruggen en de Dampoortsluis gaat het kanaal verder doorheen de polders richting Oostende. Omzoomd door bomen kronkelt het kanaal tussen de vlakke velden en landerijen waar een gemaal het water uit de beken in het kanaal pompt.

Oudenburg, Romeinen en Arnoldus

Door de als historisch monument geklasseerde sluis van Plassendale komen we op het kanaal naar Nieuwpoort. Oudenburg is onze eerste stop. Hier stichtte Sint Arnoldus, patroon van de brouwers, in 1184 de Sint-Pietersabdij. Nu is hier tevens het Romeins Archeologisch Museum en bezoekerscentrum St Arnoldus.  Na bezoek niet vergeten het gelijknamige bier te degusteren.

Nieuwpoort en de kust

Na enkele uren varen op het kanaal Plassendale – Nieuwpoort meren we aan in de buurt van het sluizencomplex De Ganzepoot.  Hier werd in 1914 de IJzervlakte onder water gezet om de opmars van de Duitse legers te stoppen. Boven op het Albert I monument heb je en mooi overzicht van de 5 sluizen. In de vismijn worden dagelijks verse vis en garnalen aangevoerd, een bezoekje zeker waard. Meer zin in een duinenwandeling, een fietstocht langs de “frontzate”, of genieten van hedendaagse kunst… het kan hier allemaal in Nieuwpoort.

Diksmuide, oorlog en vrede

Varend op de IJzer komen we langs de dodengang en houden halt in centrum Diksmuide onder de IJzertoren en PAX poort. De eerste wereldoorlog heeft in dit kleine stadje en omgeving zeker zijn sporen nagelaten. Een uitstapje met bezoek aan de koekjesfabriek van Jules Destrooper behoort ook tot de mogelijkheden. Natuurliefhebbers komen zeker aan hun trekken in De Blankaart of een van de 7 andere natuurgebieden in de buurt.

Ieper en het heuvelland

Varend tussen Diksmuide en Ieper, tussen de sluizen van Boezinge, waan je je even op het Canal du Midi in Frankrijk. Ieper is vooral bekend om zijn hallen met Flanders Fields museum, de Menenpoort met de Last Post en zijn 3-jaarlijkse kattenstoet (9 mei 2021). Met de fiets kun je gemakkelijk naar de Kemmelberg of zelfs tot net “over de schreve” in Belle (Bailleul) 21km. Ook de Sint-Sixtusabdij in Vleteren is slechts 16km ver.

Veurne, het goede leven...

Vanuit Ieper varen we terug richting IJzer, om in Fintele het smalle Lo-kanaal naar Veurne te volgen. Tijdens de oorlog was dit het enige stukje vrij vaderland, wat in het gelijknamige museum kan bekeken worden. Bierliefhebbers zullen wellicht liever het Mout- en Brouwhuis De Snoek willen bezoeken in het dichtbijgelegen Fortem met een degustatie van streekbieren. Voor de snoepers zijn er dan nog de babelutten en andere streekgerechten te ontdekken.

Afhankelijk van de planning kan de reis ook in omgekeerde richting verlopen.

Contacteer ons met je cruise wensen en verlangens. We sturen jezo snel mogelijk een oferte en beschikbaarheid.
Klik op de knop hiernaast en vul het formulier in: